Doorlopend krediet of persoonlijke lening: wat past beter bij je?

0

De twee meest gekozen leenvormen als je geld wilt lenen zijn het doorlopend krediet en de persoonlijke lening. Wat past het beste bij je? Wat zijn de verschillen? Dat hangt onder andere af wat je leendoel is. Kort gezegd is een doorlopend krediet redelijk flexibel en kan je gebruiken wanneer je bijvoorbeeld over langere tijd je huis gaat verbouwen. Bij een persoonlijke lening staat van tevoren vast hoeveel je leent en binnen hoeveel tijd je dit terugbetaalt, bijvoorbeeld bij de aankoop van een nieuwe auto.

Doorlopend krediet

Wil je flexibel geld lenen? Bij een doorlopend krediet leen je geld tot een bepaalde kredietlimiet. Dit spreek je van tevoren met je kredietverstrekker af. Vervolgens mag je onbeperkt opnemen en aflossen tot de afgesproken limiet. De rente bij een doorlopend krediet is variabel, waardoor je vooraf niet weet wat de exacte maandlasten zijn. Na een aantal jaren daalt die limiet met een vast bedrag per maand, omdat je een deel van de schuld hebt afgelost. Iedere maand betaal je rente en los je af op je krediet. Geld opnemen of boetevrij extra aflossen kan altijd.

Voordelen

* Met een Doorlopend Krediet kan je altijd tussentijds opnemen tot de kredietlimiet. Je kan ook tussentijds boetevrij aflossen.
* Als vergoeding voor het geleende bedrag betaal je rente en aflossing. De rente is variabel en kan dus altijd wijzigen.
* Het termijnbedrag is altijd hetzelfde, onafhankelijk van de openstaande rest­schuld.
* De duur van de lening verschilt: deze hangt af van de bedragen die je opneemt en het gedeelte dat je aflost. De looptijd is dus flexibel.

Persoonlijke lening

Wil je geld lenen voor bijvoorbeeld een verbouwing of een nieuwe auto en je wilt graag zekerheid? Bij een persoonlijke lening leen je eenmalig een bedrag dat je binnen een afgesproken termijn terugbetaalt. Per maand betaal je een vast bedrag aan rente en aflossing. De rente staat vast voor de hele looptijd.

Voordelen
* Maandelijkse betaling van een vast bedrag.
* De rente is vast en gebaseerd op je situatie en de hoogte van het geleende bedrag.
* Je kan altijd boetevrij extra aflossen.

Doorlopend krediet of persoonlijke lening

Bekijk de verschillen en overeenkomsten tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet.

Persoonlijke Lening

Doorlopend Krediet

Je hebt geld nodig voor een eenmalige uitgave. Het bedrag dat je wilt lenen is bekend. Je betaalt per maand rente en je lost af.

Je wilt langere tijd over (meer) geld beschikken en je spreekt een kredietlimiet af. Binnen die limiet kun je flexibel geld opnemen. Je betaalt per maand rente en je lost af.

Een persoonlijke lening heeft een vaste rente. Daardoor betaal je elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing.

Een doorlopend krediet heeft een variabele rente, de rente kan tijdens de looptijd stijgen of dalen. Hierdoor kunnen je maandlasten veranderen.

Je kunt op elk moment boetevrij extra aflossen.

Je kunt op elk moment boetevrij extra aflossen.

Leenvorm kiezen
Zoals eerder aangegeven is de vraag welke leenvorm je moet kiezen, een doorlopend krediet of persoonlijke lening, afhankelijk van je leendoel. Maar het is minstens zo belangrijk om jezelf af te vragen hoe jij met de lening om denkt te gaan. Een doorlopend krediet is flexibel en je mag onbeperkt geld opnemen en aflossen. Het is daarom extra belangrijk dat je hier verstandig mee omgaat. De verleiding is groot om meer te lenen dan je nodig hebt. Om het geld uit te geven aan andere dingen, bijvoorbeeld door vaker uit eten te gaan. Het doorlopend krediet blijft in dat geval langer lopen dan je van tevoren bedacht had. De lening valt door de rente ook nog eens duurder uit.

Met deze informatie kun je nu zelf een lening kiezen die bij je past. Weet je wat je nodig hebt en wil je snel aflossen dan is een persoonlijke lening voor jou de beste keuze. Wil je flexibel extra geld op kunnen nemen en vind je het niet erg om iets meer te betalen voor de lening, kies je voor een doorlopend krediet.

Delen.

About Author

Geen reactie's toegestaan.