Geld lenen kost geld, bereken de rente

0

Geld lenen kost geld, bereken de rente

Het berekenen van de rente levert duidelijkheid op

Een financiële lening aan gaan is heel normaal. Vooral bij grote aankopen is een lening vaak een uitkomst. Denk maar eens aan het kopen van een auto of een huis. Dat zijn geen bedrag die je zo op je rekening hebt staan. Daar komt een lening van pas. Het is ook helemaal niet erg om te lenen, als je maar weet wat het kost en je de kosten kunt betalen.

Waarom rente berekenen?

Bij elke financiële lening komt rente kijken. Dat is het verdienmodel van de bank of financiële instelling waar je het geld leent. Logisch, want zij lopen risico op het uitlenen van het geld aan jou. De kosten voor het uitlenen van het geld, brengen ze bij jou in rekening. Dit rentepercentage verschilt nogal tussen de verschillende aanbieders. Het is voordat je, je lening aan gaat van belang te weten wat de kosten zijn per maand. Zo weet je wat de lening je gaat kosten per maand en kun je bepalen of je deze kosten kunt dragen. De rente berekenen is vaak niet eenvoudig. Er zijn verschillende websites waarop je in 1 oogopslag kunt zien wat de kosten zijn van de lening.

Meerder offertes opvragen, zeker doen!

Het klinkt vaak ingewikkeld, maar dat is het zeker niet! Vraag meerdere offertes op voor je voorgenomen lening. Hiermee krijg je een goed inzicht in de aanbieders en de kosten die zijn berekenen. Ik kan je nu al zeggen dat er significante verschillen zullen zitten tussen de aanbieders. Ook hier kun je op internet kijken en vergelijken. Er zijn verschillende websites waarop je eenvoudig bij meerdere aanbieders een offerte kunt opvragen. Dit is geheel kosteloos en geeft je eenvoudig inzicht in de markt. Je kunt dan een afgewogen keuze maken voor een aanbieder welke bij je situatie past. Hou er ook rekening mee dat rente slechts 1 onderdeel is van de offerte. De kleine lettertjes geven vaak nog andere inzichten, lees deze dan ook goed door.

Vormen van leningen

Leningen zijn er in diverse soorten en maten. In onderstaand overzicht zijn er een aantal opgenomen:

  • krediet, lening van geld wat je overal voor mag inzetten
  • Hypotheek, lening speciaal voor de koop van een huis
  • Annuïteitenhypotheek, vorm van hypothecaire lening
  • Lineaire hypotheek, vorm van hypothecaire lening

Voor alle leningen geldt dat deze uiteindelijk in een bepaalde periode moeten worden afgelost. Hiermee bedoelen we dat het gehele bedrag terug moet naar de geldverstrekker. Wil je berekenen wat de kosten zijn van je lening met of zonder aflossen? Dan kun je dat hier eenvoudig doen. Er staan ook handige Excel voorbeelden die je kunt gebruiken om jouw situatie door te rekenen.

Voorkomen nare maandelijkse verassingen

Verassingen zijn leuk, tenminste als ze in je voordeel zijn. Financiële verassingen die je niet gepland hebt zijn zeker niet leuk. Zorg er dus voor dat je zeker weet dat de maandelijkse rentekosten geen probleem zijn voor je financiële situatie. Reken de kosten van je lening door en haal de kosten van je maandelijkse inkomsten af, blijft er nog genoeg over? Dan kun je met een gerust hart de lening aan gaan, maar let op je financiële situatie kan in de toekomst veranderen. Zorg er dus voor, dat je ook de kosten kunt blijven betalen indien je inkomsten minder worden bijvoorbeeld. Het toverwoord blijft het berekenen van de kosten, ga niet alleen uit van de berekening van de geldverstrekker. Reken zelf de kosten ook uit, kom je op hetzelfde bedrag uit? Heel goed, dan kun je altijd zeggen dat je het zelf nagerekend hebt en je niet voor nare verassingen komt te staan. Voor elke lening geldt, leen wel overwogen en nooit maximaal!

Delen.

About Author

Geen reactie's toegestaan.